Vandaag gaan we het hebben over een aantal heel eenvoudige tips en als je ze in de praktijk toepast, kun je een aantal emotionele worstelingen die je misschien hebt, verbeteren. Onze geest heeft een afdeling dat het onderbewustzijn wordt genoemd. In deze virtuele dimensie van onze geest worden herinneringen, gevoelens, ideeën, positieve en negatieve, aangename en onaangename verlangens uit heel ons leven opgeslagen.
Alles wat er in je leven gebeurt, in je relatie met mensen, wat je denkt, wat je meent dat je bent, alles gaat naar deze informatiebron, dit virtuele bestand in onze geest dat het onbewuste wordt genoemd. Dus alle gedachten en gevoelens die je in je kindertijd, adolescentie en volwassenheid hebt gehad en alles wat je in het verleden in je gezin van herkomst hebt meegemaakt, is allemaal opgeslagen in dit mentale bestand dat het onbewuste heet.
We hebben geen toegang tot dit bestand van het onbewuste wanneer we willen, maar wel wanneer we daartoe in staat zijn. Dat wil zeggen, wanneer je er gereed voor bent om je bewust te worden van een of andere herinnering, emotie of gedachte die jarenlang onbewust in deze ruimte aanwezig was.
Veel mensen die naar een psycholoog of psychiater gaan om over hun lijden, hun symptomen te praten, zeggen: “Ik weet niet waarom ik dit voel, ik weet niet waar dit verdriet vandaan komt, ik weet niet waar deze angst, deze aandoening vandaan komt? Nou, waar komt het vandaan? Het komt van sommige dingen die er in het onbewuste zijn, een dynamiek, een emotie, een situatie van stress, van conflict dat de persoon heeft ervaren. Tegen deze dingen heeft de geest zelf een barrière gezet, een verdediging om er niet aan te denken, want er aan denken kan kwetsen en doet echt pijn.
Dus de geest bedient zich van een defensiemechanisme, het stopt het onder het tapijt, het stopt wat pijnlijk voor je was in het onbewuste, zodat je door kunt gaan met je leven, zonder vast te lopen kunt overleven en niet vanwege onopgeloste conflicten opgehouden wordt. Maar deze onopgeloste conflicten moeten naar de oppervlakte van het bewustzijn komen, tenminste sommige herinneringen, zodat je met meer moed, met meer vastberadenheid en met meer nederigheid, kunt leren beter mee om te gaan.
Veel mensen hebben lichamelijke symptomen die uit deze emotionele conflicten voortkomen. We noemen dit somatisatie. Er is sprake van somatisatie als iemand lichamelijke manifestaties in zijn lichaam vertoont zonder dat er een specifieke ziekte kan worden vastgesteld. Het lichaam werkt altijd samen met de geest en probeert op deze manier te helpen. Als je dus belangrijke emotionele trauma’s uit je verleden of heden hebt die echt pijn doen, is het mogelijk dat je in je volwassen leven lichamelijke symptomen van emotionele aard gaat vertonen, of ook psychologische symptomen, zoals de drang om te huilen, overmatige angst, irrationele angsten, voortdurend verdriet, enzovoort.
Er zijn veel kinderen die het slachtoffer zijn geworden van mishandeling door hun familie van herkomst. Soms is het een fysiek agressieve vader of een autoritaire moeder die nogal grof is tegen haar kinderen, waardoor het kind in zijn volwassen leven een emotionele stoornis krijgt, zoals gedragscomplicaties, overdreven verlegenheid, of het tegenovergestelde, een zeer prikkelbare, sociaal agressieve persoon. Dit disfunctionele gedrag heeft in werkelijkheid met trauma’s en conflicten uit het verleden te maken.
Als volwassene kan iemand met psychisch lijden waaronder zijn prestaties op het werk, in de studie en in relaties in het algemeen te lijden hebben, verlichting vinden als hij een persoonlijke analyse probeert te maken, nadenkt over wat hij in het verleden te verduren had en wat hij zijn leven lang met dit lijden heeft gedaan.
Heb je je wrokgevoelens bewaard en ben je nog steeds niet in staat om de mensen te vergeven die je toen gekwetst hadden? Herhaal je houdingen die je haatte en waarvan je zwoer dat je ze nooit zou doen, wat je vader deed of wat je moeder deed dat je niet leuk vond? Vind je het moeilijk om te huilen? Aan de andere kant, huil je heel gemakkelijk en weet je niet waarom? We noemen dit emotionele labiliteit. Heb je een fobie die overdreven angst inhoudt? Voel je je meestal depressief? Heb je veel angst, blijf je vechten met anderen? Praat dan over je emotionele pijn? Praten kan je emotionele pijn verlichten.
Probeer voor ogen te halen wat je het meeste dwars zit? Is het angst, bezorgdheid, verdriet of is het irritatie? Praat met iemand erover die betrouwbaar is, iemand die ethisch is, die geen misbruik van je zal maken, die confidentialiteit zal bewaren en die ook geen emotionele of seksuele betrokkenheid zal promoten. Iemand die ethisch is en ervaring heeft moet niet noodzakelijk een professional zijn, maar misschien een oom, een grootvader, een religieuze leider die je raad kan geven.
Leg vooral je moeilijkheden in een oprecht gebed voor aan de schepper van het universum. Gebruik je eigen woorden in dit gebed en bid onophoudelijk, geloof dat Hij naar je luistert, maar heb geduld, want de antwoorden komen niet altijd onmiddellijk. Niet omdat God niet bereid is om snel genezing of snel herstel te geven, maar omdat er dingen zijn die Hij ons moet bijbrengen en die wij moeten leren.
Heel veel mensen krijgen verlichting en inzicht van hun emotionele problemen door te bidden. Wetenschappers onderzoeken wat bidden met de geest, de hersenen en het gedrag van mensen doet. Het is altijd positief als je een oprecht en eerlijk gebed zegt. Door je te uiten tot God en tot iemand die je kan helpen, en die niet per se een professional in psychologie hoeft te zijn, kun je beter worden. Door te bidden kun je genezen.
Als je symptomen erg beperkend zijn en je bijvoorbeeld niet kunt studeren, werken of met de meeste mensen goed kunt omgaan, dan kun je een evaluatie door een professional overwegen. Maar begin met iets eenvoudigs, zoals afreageren, en denk als volgt: moet ik iemand om vergeving vragen? Stel die vraag dan! Moet ik een einde maken aan wrokgevoelens? Dan kun je iemand die je gekwetst heeft vergeven om een einde aan die wrok te maken. Moet je beter met jezelf omgaan en stoppen met zelfondermijnende gedachten? Werk daar dan aan. Elke keer als je jezelf betrapt dat je slecht over jezelf denkt, jezelf bekritiseert, jezelf naar beneden haalt, zeg dan tegen jezelf: Ik zal mezelf dit niet meer aandoen. Ik ga mezelf beter behandelen, ik ga mezelf respecteren. Deze eenvoudige houding waarmee je nu kunt starten, zal het genezingsproces bevorderen. Genezing is een proces dat je nodig hebt. Begin met eenvoudige dingen. Het werkt!
Blijf geinformeerd
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over je gezondheid
Dr. Cesar Vasconcellos de Souza is als psychiater en internationaal spreker werksaam. Hij is auteur van 3 boeken, gedurende 25 jaar rubriekschrijver van het gezondheidstijdschrift “Vida e Saúde” en heeft een regelmatig programma lopen op het TV-kanaal “Novo Tempo”.
Geef een reactie