Is het je opgevallen dat sommige mensen onder stress goed gedijen, terwijl anderen onder dezelfde omstandigheden aan de rand van een instorting worden gedreven? Is het je niet opgevallen dat sommige mensen succesvol zijn in alles wat ze doen, terwijl anderen in het leven niet verder komen, ondanks het feit dat ze dezelfde kansen krijgen? Wat maakt het verschil? Het is zelfvertrouwen!
Het is algemeen bekend dat zelfverzekerde mensen vaak succesvol zijn in alles wat ze proberen te bereiken. Wanneer je zelfvertrouwen hebt, heb je de zelfverzekerdheid dat je in staat bent om de situatie of omstandigheden onder controle te krijgen.
Zonder zelfvertrouwen zal alles wat je probeert te doen je minder goed lukken. Dit komt, omdat een gebrek aan zelfvertrouwen de manier waarop je beslissingen neemt kan beinvloeden. Zonder zelfvertrouwen vergelijk je jezelf met anderen en word je bang om stappen te nemen die helpen om vooruit te komen.
Mensen met zelfvertrouwen zullen de wedloop afmaken, terwijl anderen gewoon te bang zijn om de startlijn te overschrijden. Veel mensen hebben succes kunnen boeken omdat ze gewaagde stappen hebben genomen, gedreven door niets meer dan hun zelfvertrouwen.
Je kan overal om je heen van die verhalen horen – hoe mensen alles wat ze bezaten riskeerden omdat ze geloofden dat ze een bedrijf konden starten of hun leven op het spel zetten om een solo-zeiltocht rond de wereld te maken.
Sommige mensen zijn natuurlijke leiders. Ze kunnen de menigte beïnvloeden omdat ze het zelfvertrouwen hebben dat ze de touwtjes in handen hebben.
Hoewel je je zelfvertrouwen kunt ontwikkelen, zijn er twee dingen die je inspanningen negatief kunnen beïnvloeden – die twee dingen zijn stress en angst.
Angst
Angst is je zorgen maken over iets dat zou kunnen gebeuren of piekeren over een mogelijk resultaat van een gebeurtenis. Dit kan ook als nervositeit gedefinieerd worden. Je bent bang voor iets ergs dat in de toekomst zou kunnen gebeuren. In extreme situaties kan angst tot een paniekaanval leiden.
Naast depressie is angst de meest voorkomende psychische stoornis. In de meeste stedelijke gebieden lijdt één op de drie mensen aan een angststoornis.1)A. J. Baxter et al, “Global prevalence of anxiety disorders: a systematic review and meta-regression”. Psychological Medicine (2013): 43(5),
897-910. DOI: 10.1017/S003329171200147X.
Terwijl angst als een overmatige bezorgdheid over de toekomst wordt beschouwd, is stress een overmatige bezorgdheid over het heden en depressie vaak een overmatige bezorgdheid over het verleden. Vaak zijn ze alle drie met elkaar verbonden. En een laag vertrouwensniveau heeft een grote invloed op het uitlokken van deze verschijnselen.
Als twee mensen met dezelfde stress situatie te maken hebben, zal de een met angst reageren en de ander waarschijnlijk niet. De reactie hangt voor een groot deel af van de gedragservaringen uit het verleden.
Angst kan een emotioneel platform zijn waar stress op terechtkomt. Hoe heviger de stress, hoe wankeler het platform kan worden. Maar als je genoeg zelfvertrouwen hebt, kan het platform de turbulentie aan.
Omdat je emotionele platform de manier is waarop je door het leven gaat, wil je er zeker van zijn dat het bestand zal houden tegen de problemen waar je mee te maken krijgt.
Als je een verhoogd angstniveau hebt, zul je merken dat je vaak moeite zal hebben om dingen aan te kunnen die iemand met een laag angstniveau met gemak aankan. Bij iemand met sterke angst kan een financiële ommekeer bijvoorbeeld veel angst en slapeloze nachten veroorzaken. Bij iemand met weinig angst is dat niet het geval, omdat die persoon zelfverzekerd is dat hij in staat is om alles te kunnen doen wat gedaan moet worden.
Een hoge angst niveau zal vroeg of laat tot negatieve gedachten leiden, en negatieve gedachten zullen tot negatieve emoties leiden. Als je in een cyclus van negatief denken en negatieve emoties verstrikt raakt die uit angst voortkomen, heeft dat invloed op je zelfvertrouwen. Het zal je zelfverzekeringskracht aantasten, je overtuiging dat je net zo slim of bekwaam als de rest bent om met een omstandigheid, een werkproject, een geweldige relatie of iets anders in het leven om te gaan.
Met angst omgaan
Neem een korte pauze wanneer je voelt dat je angstniveau stijgt. Adem diep in door je neus. Adem dan langzaam door je mond uit. Deze oefening heeft een kalmerend effect op je hart en helpt ook om je gedachten te kalmeren.
Lichamelijke oefening kan ook heel nuttig zijn. Telkens wanneer je beweegt, maakt je lichaam endorfine vrij, hormonen die je een goed gevoel kunnen geven, je stemming kunnen verbeteren en angstgevoelens kunnen verminderen. Zelfs vijf minuten lichaamsbeweging kan je al kalmeren.
Een opgewekte houding of zelfs lachen kan helpen om je angst onder controle te houden. Je hebt misschien wel eens van het gezegde gehoord dat lachen het beste medicijn is. Achter die uitspraak zit veel waarheid.
Een manier om je angst te verminderen is door te dagboeken. Je kunt opschrijven wat je voelt en waarom. Geef in detail aan hoe het je laat voelen en noteer vergelijkbare omstandigheden waar je in het verleden mee te maken hebt gehad.
Het kan helpen om terug te blikken op wat je hebt meegemaakt. Het kan ook helpen om je te laten zien dat je in staat was om ermee om te gaan en verder te gaan. Vermijd dingen die een verhoogd angstniveau bij je oproepen. Voor sommige mensen betekent dit, dat ze dingen moeten vermijden die schokkend of verontrustend zijn.
Dit kan het avondnieuws zijn, of mensen die altijd een doem- en sombere kijk op het leven hebben die je uiteindelijk naar beneden haalt. Als je weet dat een situatie je angstig zal maken, en dit kunt vermijden, doe dat dan.
Positieve stress
Door alle artikelen en boeken over het bestrijden van stress zou je het idee kunnen krijgen dat elke vorm van stress slecht voor je is, maar dat is gewoon niet waar. Stress kan je op veel gebieden in het leven juist helpen.
Denk bijvoorbeeld aan een kleermaker die vrijdag een jurk moet afleveren. De dag ervoor werkt ze hard om op tijd klaar te zijn. Ze is gefocust, werkt nauwkeurig en efficiënt en vergeet zelfs haar avondeten op te eten. Vrijdag levert ze op tijd af en kan zich ontspannen. Een gezond stressniveau heeft haar geholpen om de klus te klaren.
Of als je gestrest bent over je magere financiën, kun je besluiten om naar een betere baan op zoek te gaan. Je zet jezelf onder druk, doet moeite en uiteindelijk bereik je de gewenste baan waar je naar op zoek was. In dit geval werkte stress als een motivator voor positieve verandering.
Stress wordt negatief als je het gevoel hebt dat je de situatie niet meer onder controle hebt en niet meer weet hoe je ermee om moet gaan. Naast de omvang van je uitdagingen zal je zelfvertrouwen in grote mate bepalen of je stress als een motivator ervaart of als een traumatische, geestverlammende ervaring.
Vertrouwen krijgen
Ons zelfvertrouwen en ons geloof over onze eigen vermogens worden voor een groot deel in onze kindertijd gevormd. Als je in een veilige omgeving bent opgegroeid en het gevoel kreeg dat je werd aangemoedigd om jezelf te ontwikkelen, heb je een enorm voordeel ten opzichte van anderen, die veel beperkende overtuigingen over zichzelf met zich meedragen.
We dragen een bagage aan overtuigingen over onszelf met ons mee, die nuttig, ongewenst of zelfs destructief kunnen zijn. Veel van die vastgeroeste gedachten zijn op onze interpretaties van ervaringen uit het verleden gebaseerd, of die nu positief of pijnlijk zijn. Het is mogelijk om dit denksysteem over onszelf te veranderen, maar het vergt wel een bewuste inspanning.
Om je te helpen veranderen, moet je een veilige vesting vinden waarop je kunt vertrouwen. Als je het gevoel hebt dat je op een beschermde plek bent, kun je een hoog vertrouwensniveau ontwikkelen zodat je de controle hebt en stress een motivator voor je wordt. Deze veilige haven van vertrouwen wordt door een sfeer van oprechte liefde gecreëerd.
Psalm 139 is voor mij een van de meest diepgaande beschrijvingen van deze noodzakelijke sfeer van vertrouwen. Het eerste deel beschrijft de alwetendheid van God:
Here, Gij doorgrondt en kent mij; Gij kent mijn zitten en mijn opstaan, Gij verstaat van verre mijn gedachten; Gij onderzoekt mijn gaan en mijn liggen, met al mijn wegen zijt Gij vertrouwd. Want er is geen woord op mijn tong, of, zie, Here, Gij kent het volkomen; Gij omgeeft mij van achteren en van voren en Gij legt uw hand op mij. Het begrijpen is mij te wonderbaar, te verheven, ik kan er niet bij.
De Psalmen 139:1-6
Het is geweldig om te weten dat er niemand anders is die ons op zo’n intiem niveau kent als God. Hij kent ons en Hij begrijpt ons. We hoeven ons niet achter een masker te verstoppen, we hoeven onszelf niet voor de gek te houden, we kunnen gewoon zijn zoals we zijn. Dat geeft ons een basis voor een vertrouwensrelatie.
Het tweede deel spreekt over de alomtegenwoordigheid van God:
Waarheen zou ik gaan voor uw Geest, waarheen vlieden voor uw aangezicht? Steeg ik ten hemel – Gij zijt daar, of maakte ik het dodenrijk tot mijn sponde – Gij zijt er; nam ik vleugelen van de dageraad, ging ik wonen aan het uiterste der zee, ook daar zou uw hand mij geleiden, uw rechterhand mij vastgrijpen. Zeide ik: Duisternis moge mij overvallen, dan is de nacht een licht om mij heen; zelfs de duisternis verbergt niet voor U,
De Psalmen 139:7-12
Deze tekst verzekert ons dat het niet uitmaakt wat we gedaan hebben, waar we ons bevinden of waar we heengaan, er is geen plek in het universum waar Gods liefde ons niet kan bereiken. Deze zekerheid, dat waar we ons ook bevinden, Hij voor ons kan zorgen, moet ons een ongelooflijke vertrouwensboost geven.
Het derde deel gaat over onze almachtige God die ons heeft geschapen:
Want Gij hebt mijn nieren gevormd, mij in de schoot van mijn moeder geweven. Ik loof U, omdat ik gans wonderbaar ben toebereid, wonderbaar zijn uw werken; mijn ziel weet dat zeer wel. Mijn gebeente was voor U niet verholen, toen ik in het verborgene gemaakt werd, gewrocht in de diepten van het aardrijk; uw ogen zagen mijn vormeloos begin; in uw boek waren zij alle opgeschreven, de dagen, die geformeerd zouden worden, toen nog geen daarvan bestond.
De Psalmen 139:13-16
Het is geweldig om te weten dat God een doel voor je leven heeft en dat Hij je toekomst al zag voordat je geboren werd.
Als je de manier waarop God voor je zorgt volledig begrijpt, dan heb je een fundament om je vertrouwen op te vestigen, een fundament dat stevig genoeg is om de beproevingen om je heen te doorstaan. Er kunnen overal om je heen moeilijkheden zijn, maar je kunt voorwaarts in het vertrouwen gaan dat God in staat is om je er doorheen te leiden. Bestaat er een betere fundering om je vertrouwen op te vestigen?
Blijf geinformeerd
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over je gezondheid
Martin Neumann heeft in 1998 een opleiding voor levensstijlinterventies in het Wildwood Lifestyle Center & Hospital genoten. Sindsdien heeft hij in verschillende delen van de wereld lezingen over een gezonde levensstijl en natuurlijke geneesmiddelen gegeven. Martin is tevens ook de oprichter van de website Abundant Health.
Referenties
↑1 | A. J. Baxter et al, “Global prevalence of anxiety disorders: a systematic review and meta-regression”. Psychological Medicine (2013): 43(5), 897-910. DOI: 10.1017/S003329171200147X. |
---|
Geef een reactie