Stress schaadt de kwaliteit van jouw leven. Het kan de lichamelijke gezondheid aantasten, van geestelijk welzijn beroven, relaties ruïneren en problemen op het werk veroorzaken. Maar het hoeft niet elke dag jouw wereld te beheersen.
Je moet eerst bereid zijn je van de mate van belemmering bewust te worden die stress je bezorgt. Als je daar eenmaal eerlijk over bent, kun je strategieën ontwikkelen die je de controle over je persoonlijke tevredenheid teruggeven.
Heb je constant het gevoel dat je moet vluchten?
Stress kan allerlei emoties veroorzaken. Het kan op je inbeuken totdat je het gevoel hebt dat je niet meer tegen kunt. In het begin kan het verlangen om weg te vluchten met horten en stoten gaan, maar uiteindelijk krijg je het gevoel alsof altijd de tendens bestond om te ontsnappen.
Dit kan gebeuren als je situaties op je werk hebt die je energie wegzuigen. Je bent moe van de zeurende collega’s en de veeleisende baas. Je kunt er geen seconde meer tegen om de eindeloze werklast in evenwicht te houden op een plek waar je overwerkt en onderbetaald wordt.
Om het nog erger te maken, weet je dat wat je doet niet gewaardeerd wordt. Je hebt het gevoel dat je slechts een radertje in de machine bent. Erger nog, thuis is het niet veel beter. Er is altijd een rekening te betalen – er is altijd iets aan de hand zodat je niet kunt ontspannen.
Je to-do lijst lijkt met de seconde te groeien en je kunt geen minuut rust krijgen. Niemand luistert naar je, dus je houdt alles binnen en probeer daarom je af te zonderen van alles en iedereen die chaos in je leven veroorzaakt.
Soms heb je het gevoel dat je niet eens alleen kunt zijn. Je bent niet gelukkig met jezelf en je wilt weglopen van je werk, je thuisleven en van wie je bent als persoon.
Stress kan mensen een intens gevoel geven dat ze op hun breekpunt zitten. Het kan langzaam ontstaan of zich in de loop van de tijd ontwikkelen. Dat komt, omdat je slechts een bepaalde hoeveelheid stress aankunt.
Net als een pan die op het fornuis staat te koken, zal te veel hitte ervoor zorgen dat je uiteindelijk zal overlopen. Als je dat punt bereikt, komt dat omdat de stresshormonen in je zijn gaan overlopen en mentale en fysieke reacties veroorzaken.
Dit is een normale reactie van je lichaam en het is niet bedoeld om je te schaden. Het gevoel dat je wilt vluchten is een manier van je lichaam om te zeggen: “Let op. Er gebeurt hier iets en het is niet goed. Vlucht weg van het gevaar.”
Je krijgt dat signaal en het kan verwarrend zijn als je je niet realiseert dat dit signaal een op stress gevestigde manier is om te proberen je mentale en fysieke welzijn te beschermen. Hoe meer stress je lijdt of al een tijdje te verduren hebt, hoe groter het verlangen zal zijn om ver en snel mogelijk weg te vluchten.
Als je je zo voelt, beschouw het dan als een waarschuwing. Je lichaam wil je laten weten dat als je geen actie onderneemt, je uiteindelijk zult bezwijken. De stress last die je gedragen hebt is te zwaar voor jouw om te verdragen en je lichaam wil dat je een manier uitvindt om het te verlichten.
Reageer je het af op anderen?
Stress kan je leven verwoesten als het op je omgeving wordt afgewenteld. Als je voelt dat de interne druk toeneemt en een collega naar je toe komt met hetzelfde probleem waarmee je hem al hebt proberen te helpen, en hij niet luisterde, kan het zijn dat je reactie is dat je hem afsnauwt.
Als ze je via e-mail benaderen, kan het zijn dat je ze kortaf antwoordt en duidelijk laat weten dat je geïrriteerd bent. In plaats van met je collega’s uit te gaan zoals je gewend was, vermijd je ze na de werkuren.
Je bent boos of verdrietig en in plaats van te begrijpen dat wat je voelt niets met de ander te maken heeft, haal je naar hem of haar uit. Deze stress kan ertoe leiden dat je je partner aanbaft.
Je zult merken dat hun acties je dwarszitten en stress kan ervoor zorgen dat je het persoonlijk neemt. Stress kan je ook blind maken voor wat er werkelijk aan de hand is. U kunt tientallen manieren vinden waarop uw echtgenoot plotseling fout ligt en degene van wie u houdt de schuld geeft van wat u voelt en doormaakt.
Je kunt schreeuwen, ruzie maken of je echtgenoot in de kou laten staan. Je sluit je af en houdt afstand. De spanning in de relatie maakt de stress die je voelt alleen maar erger.
Als je kinderen hebt, kun je je stress op hen afreageren. In plaats van een spelletje met de kinderen te spelen of deel aan hun leven te nemen als je thuiskomt, wil je dat ze op hun eigen houtje gaan spelen en stil zijn, zodat jij je kunt ontspannen.
Waar je vroeger dacht dat hun capriolen schattig en grappig waren, vind je ze nu irritant. Je gaat misschien alleen naar een kamer en zet de tv aan, negeert je kinderen helemaal en schuift de zorg voor hen af op je partner.
Als de stress waarmee je te maken hebt met je financiën of je gezondheid te maken heeft, kan dit de spanning tussen de volwassenen in huis verergeren. Andere gezinsleden kunnen ook een doelwit van stress worden.
U probeert misschien met te veel verantwoordelijkheden te jongleren. Er is zoveel te doen en je hebt het gevoel dat je het aankan maar voor je het weet willen je ouders dat je iets doet of vraagt een broer of zus je om hulp.
Misschien komt een van hen gewoon langs om een praatje te maken, alhoewel tijd met iemand doorbrengen eigenlijk wel het laatste is wat je wilt. Misschien zeg je iets waar je spijt van krijgt omdat je jouw frustratie op hen afreageert.
De stress die je hebt, heeft je over de limiet gestuurd van wat je kunt aangaan en je handelt op een manier waar je je later schuldig over voelt. Dit veroorzaakt nog meer stress en als ze in je buurt komen, zal je merken dat ze gekwetst worden door wat je zegt of doet. Als gevolg daarvan kan deze stress ervoor zorgen dat je je familie volledig gaat vermijden.
Ben je zo gefrustreerd dat je geen uitweg meer ziet?
Wanneer stress je overspoelt, kun je denken dat er geen uitweg is. Dat komt omdat het je teveel wordt. De stress die je hebt voelt alsof je midden in de oceaan vastzit en alhoewel je maar blijft zwemmen en zwemmen is nergens een horizon te zien en daarom ook geen redding aan land te verwachten.
Veel mensen geven het op omdat te veel stress je zodanig kan ontwrichten dat je niet meer weet wat je moet doen, laat staan dat je in staat bent om actie te ondernemen.
Je doet je best om alles in je leven te coördineren. Proberen de verantwoordelijkheden thuis en op het werk bij te houden en voor iedereen in uw leven te zorgen is slopend. Als de stress je overvalt, kan het de indruk wekken alsof alles hopeloos is.
Misschien probeer je niets te veranderen omdat je denkt: “Wat heeft het voor zin?”. Je gelooft dat de verandering geen effect zal teweegbrengen dat alles weer wordt zoals het was.
Stress is wanneer je op een punt in je leven komt dat je mentaal en fysiek uitgeput raakt. Dingen beginnen op dit punt af te brokkelen. Je verliest je de concentratie op het werk.
Je raakt achter. Je snauwt je collega’s af of scheldt je baas uit. Thuis maak je ruzie met je echtgenoot en trek je je terug van je kinderen. Je ontwijkt je verantwoordelijkheden omdat je de energie niet kunt opbrengen om überhaupt iets te doen.
Je hebt eigenlijk besloten om op te geven omdat alles een doodlopende weg lijkt. Het heeft geen zin om te proberen hoe je dingen kunt veranderen. Wanneer je dit stadium bereikt, is het gemakkelijk om te geloven dat wat je stress heeft veroorzaakt niet te verhelpen is.
Dan kunnen gevoelens van woede of angst in een depressie omslaan. Maar houd in gedachten dat het feit dat dingen er hopeloos uitzien en hopeloos aanvoelen, niet betekent dat ze dat ook werkelijk zijn. Het betekent alleen dat wat je hebt gedaan, hoe je hebt geleefd en de stress liet ophopen, niet langer voor je werkt.
Er zijn oplossingen voorhanden en je kunt voorkomen dat de stress je leven verwoest. Je hoeft je niet langer te voelen alsof alles hopeloos is. Enkele van de oplossingen die je kunt vinden, kunnen je nu al verlichting bieden zonder dat je weken of maanden hoeft te wachten om je beter te voelen.
Maar je moet die eerste stap zetten en realiseren dat het niet kan doorgaan zoals het nu het gaval is. Je hebt hulp nodig om te voorkomen dat stress nog meer schade aanricht. Je moet genezen van de schade die het al heeft veroorzaakt.
Begin je fysieke symptomen te zien?
Stress is iets dat behoorlijk stiekem kan zijn. Het is niet zo dat het zijn aanwezigheid met één opvallend symptoom aankondigt. In plaats daarvan zorgt stress ervoor dat de symptomen zich over verschillende gebieden verspreiden. Je kunt dus verschillende symptomen hebben die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, maar die eigenlijk allemaal op stress wijzen.
Hoofdpijn komt bij enkele mensen vaak voor en is ook een van de meest over het hoofd geziene tekenen van stress. Af en toe hoofdpijn is normaal. Terugkerende hoofdpijn is dat niet.
Dit is spanningshoofdpijn en de stress kan een punt bereiken dat ze zo erg zijn dat ze je uit een gezonde slaap wekken. Enkele mensen ontwikkelen migraine bij stress. Dit zijn meestal gerichte pijnpunten in het hoofd en je kunt er ook misselijk van worden.
U kunt ook licht- en geluidsgevoeligheid ervaren. Het ervaren van pijn in het hele lichaam is een teken dat stress zich in lichamelijke symptomen bigint te uiten.
Je kunt spier- of gewrichtspijn voelen. Als je gestrest bent, spant je lichaam zich aan. Dit is een normale reactie en bij gezonde stress verdwijnt de spanning. Maar constante stress veroorzaakt langdurige spanning in de spieren.
Dit leidt tot pijnlijke schouders, nekpijn, rugpijn en meer. Spijsverteringsproblemen kunnen verband houden met stress. Je kunt buikkrampen krijgen en het gevoel hebben dat je misselijk wordt.
Je kunt ook moeite hebben om naar het toilet te gaan of diarree krijgen. Je kunt een verminderde eetlust hebben of een razende honger. Stress kan slapeloosheid veroorzaken. De angst en bezorgdheid houden u uit uw slaap en als u niet goed slaapt, kan dat andere stressgerelateerde lichamelijke symptomen zoals spierpijn en hoofdpijn verergeren.
Stress kan ook pijn op de borst en tachycardie veroorzaken. Je hart kan zo hard kloppen dat je zeker weet dat er iets mis is. Enkele mensen zijn naar de eerste hulp gegaan in de overtuiging dat ze een hartaanval hadden, maar het bleek dat hun symptomen door stress werden veroorzaakt.
Wanneer stress zich in lichamelijke problemen uit is het een ernstig signaal dat je er iets aan moet doen om je gezondheid te beschermen.
Is stress uw norm geworden?
Stress verloopt bij iedereen anders. Wat voor jouw stressvol is, is voor iemand anders misschien niet erg en omgekeerd. De reden dat stress niet bij iedereen dezelfde reactie veroorzaakt, is dat de stressfactor niet het echte probleem is.
Veel mensen hebben problemen op het werk of thuis. Er zijn overal rekeningen en verantwoordelijkheden en problemen die een emotionele en mentale ravage veroorzaken. Het is dus niet wat de stress veroorzaakt dat je treft – het is het gebrek aan copingvaardigheden.
Als iemand niet in staat is om met de stressfactor of de gevolgen ervan om te gaan, dan verdringt hij het en doet er niets aan. Zo komt geen oplossing en ze blijven leven met de stress en de problemen die het veroorzaakt.
Dit gebeurt omdat het soms niet prettig is om te proberen de stress op te lossen. Het kan inhouden dat je dingen moet uitzoeken die je niet onder ogen wilt zien. Maar stress niet onder ogen zien is als een enorme schoonheidsvlek midden op de vloer van je woonkamer.
Deze vlek zit al heel lang in je huis. Je weet niet precies wanneer de vlek is ontstaan en misschien weet je niet eens wat de oorzaak is, maar hij is er en gaat nergens heen. Vroeger stoorde het je om de vlek te zien, maar na verloop van tijd heb je geleerd om het te negeren. Je bent eraan gewend geraakt en het is nu je normaalste zaak. Je hebt geleerd het te accepteren.
Misschien besef je niet eens dat je stress tot een normaal onderdeel van je leven hebt gemaakt die je gewoon accepteert. Als stress je norm is geworden, betekent het dat je je hebt leren aanpassen. Je hebt enkele dingen in je leven veranderd en het zo comfortabel mogelijk gemaakt om met die stress te leven.
Onder de oppervlakte kan deze situatie je gezondheid vernietigen. Stress sloopt je immuunsysteem. Plus, mensen die gestrest zijn hebben twee keer meer kans op een hartaanval dan mensen die met hun stress kunnen omgaan.
Je lichamelijke en geestelijke gezondheid kunnen niet met stress leven, ook wanneer je denkt dat je desondanks overleeft. Er zijn veel opties die je kunt kiezen zodat er een einde aan de chaos komt waarmee je hebt geleefd. Deze opties kunnen ervoor zorgen dat je jouw vreedzame leven terug kan krijgen. Er is hoop dat je vrede en vrijheid van stress kunt vinden – je moet alleen bereid zijn ernaar te zoeken.
Als je enkele tips nodig hebt om stress onder controle te krijgen, download dan de tien minuten gids voor stressbeheersing (engels) Ten Minute Guide to Stress Control en begin vandaag met het ontwikkelen van de juiste vaardigheden om met stress om te gaan.
Martin Neumann heeft in 1998 een opleiding voor levensstijlinterventies in het Wildwood Lifestyle Center & Hospital genoten. Sindsdien heeft hij in verschillende delen van de wereld lezingen over een gezonde levensstijl en natuurlijke geneesmiddelen gegeven. Martin is tevens ook de oprichter van de website Abundant Health.
Geef een reactie