Je weet hoe het in het leven kan gaan. Er bestaat wel altijd iets dat je plannen in het leven kan dwarsbomen en het gebeurt precies op een moment dat je het niet kan veroorloven om een stressfactor tegen te komen. Misschien ben je op weg naar je werk om een project met je baas door te nemen voordat de klant komt voor een geplande afspraak. Maar voor je het door hebt, sta je vast in een file. Je kunt er niet omheen en je kunt niet terug. Je zit gewoon vast. Wanneer dit gebeurt, reageert je lichaam en overspoelt je systeem met stresshormonen. En de symptomen die je lichaam dan vertoont, kunnen talrijk zijn.
De respons van je lichaam gaat zich op de vecht- of vluchtreactie richten en is bedoeld om je te helpen. Als de situatie echter niet van levensbelang is, is deze reactie niet nodig.
Als dit een incidentele omstandigheid is waarbij je een stortvloed aan stresshormonen krijgt, is het niet erg. Maar als je de juiste omgangstechnieken niet kent om met stress om te gaan, krijgt je lichaam constant een stortvloed van deze hormonen en deze constante cyclus van stressrespons in je lichaam kan schade aan je lichamelijke gezondheid veroorzaken.
Na verloop van tijd begint het overmatige gebruik van de stresshormonen een tol van je immuunsysteem te eisen. Een deel van het immuniteitsleger staat als natuurlijke killercellen bekend. Deze cellen zijn ontworpen om niet alleen tegen ernstige aandoeningen zoals kanker te vechten, maar ook om dingen zoals bacteriële of virale ziektes te bestrijden.
Hun werk is om je lichaam te beschermen. Stress verzwakt het vermogen van deze cellen om te hun werk goed te doen, waardoor je weinig bescherming hebt en je constant alles wat rond gaat oploopt.
Je zult niet alleen vaker ziektes krijgen als je de constante stress-situatie niet stopt, maar Je zult ook een hoger risico lopen om aandoeningen zoals diabnetes te ontwikkelen die aan stress gerelateerd zijn. Wanneer je gestrest raakt, verhoogt dit je glucoseniveau – zelfs als je de ziekte niet hebt.
Stress kan ervoor zorgen dat je meer kans hebt een hartaanval te krijgen, want als je gestrest bent, gaat je bloeddruk omhoog. De stortvloed aan stresshormonen die je krijgt, is bedoeld om de bloedvaten tijdelijk te vernauwen. Maar als je met chronische stress te maken hebt, kunnen deze bloedvaten voortdurend vernauwd zijn, waardoor de bloedstroom en de zuurstof naar het hart beperkt worden. Bovendien verhoogt de stressrespons de stollingsfactor, wat de vorming van aderverkalking bevordert. Dit kan in een hartaanval of beroerte uitmonden.
Wanneer je gestrest bent, kan dit ook je spijsvertering beïnvloeden. Je kunt misselijk worden, buikkrampen ontwikkelen en last van diarree of constipatie krijgen. Je kunt ook last van brandend maagzuur krijgen .
Mensen die aan stress gewend zijn kunnen voortplantingsproblemen ontwikkelen. Vrouwen kunnen een maandelijkse cyclus overslaan of merken dat hun menstruatie langer duurt, terwijl mannen lagere testosteronniveaus kunnen krijgen, wat met impotentie in verband wordt gebracht.
Mentale problemen
Maar niet alleen je lichamelijke gezondheid vertoont tekenen van stress. Je kunt ook met je geestelijke gezondheid te doen krijgen. Voor veel mensen kan langdurige blootstelling aan stress een depressie veroorzaken.
Dit gebeurt, omdat de stresshormonen blijven hangen en je niet die pauze krijgt die je normaal zou moeten krijgen. Het is normaal dat stress een impact heeft op emoties en als je constant die stroom stresshormonen krijgt, brengt dat negatieve gevoelens zoals verdriet naar boven, wat tot depressie kan leiden.
Angst is een ander gevolg van het niet aanpakken van chronische stress. Je hoeft geen angststoornis te hebben om angst te ontwikkelen. Dit is iets wat als gevolg gebeurt door welke vorm van stress je ook in het leven hebt.
Wanneer je angst hebt, kan dit zich in zowel fysieke als emotionele symptomen uiten. Wanneer het met je geestelijke gezondheid te maken heeft, uit de angst die je ervaart zich meestal in een gevoel van angst.
Soms voel je je op willekeurige momenten of constant nerveus. Soms kan angst zich als het gevoel uiten dat er iets niet klopt. Je voelt je op je hoede. Deze mentale reactie kan optreden wanneer je op het punt staat een bepaalde situatie onder ogen te zien of wanneer je aan die situatie denkt.
Het kan ook opkomen wanneer je bang voor de gevolgen bent van een situatie. Als stress de oorzaak is van je angst, dan blijft wat je ervaart hangen en gaat niet gemakkelijk weg. Niet met stress om kunnen gaan kan ook tot paniekaanvallen leiden.
Een paniekaanval is wat je krijgt als je een gevoel van overweldigende angst of diepe bezorgdheid ervaart. Veel mensen die stress hebben en paniekaanvallen ontwikkelen, hebben dit vanwege iets in het verleden waar ze niet mee om konden gaan, of iets waar ze bang voor zijn dat in de toekomst zou kunnen gebeuren.
Een paniekaanval is een gevoel van naderend onheil, zelfs als er op dat moment niets ergs aan de hand is of als er geen gevaar dreigt. Als een paniekaanval je dagelijkse routine verstoort en je moeite hebt om door te gaan, is dit een ernstige episode en kan professionele behandeling nodig zijn.
Stress kan zich op veel verschillende manieren uiten. Als je een van deze symptomen van stress in je leven ervaart, is het tijd om in actie te komen en betere copingvaardigheden te ontwikkelen om het onder controle te krijgen. Want ongecontroleerde chronische stress kan op zoveel verschillende manieren een verwoesting in je leven aanrichten.
Blijf geinformeerd
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over je gezondheid
Martin Neumann heeft in 1998 een opleiding voor levensstijlinterventies in het Wildwood Lifestyle Center & Hospital genoten. Sindsdien heeft hij in verschillende delen van de wereld lezingen over een gezonde levensstijl en natuurlijke geneesmiddelen gegeven. Martin is tevens ook de oprichter van de website Abundant Health.
Geef een reactie