Het bos is een levensruimte. Het wordt door zeer van veel dier- en plantensoorten bewoond, waarvan sommige zeer zeldzaam zijn. Het zit vol verassingen. Een deel van de bevolking gebruikt het in zijn vrije tijd als compensatie voor haar werk. Maar het bos levert ook werkmogelijkheden en hout. Het biedt bescherming tegen natuurrampen en garandeert schoon drinkwater. Het bos is zeer divers en waardevol. Heelaas wordt het ook bedreigd en moet met zorg worden behandeld. Het bos heeft een positieve invloed op onze gezondheid.
Voor alle zintuigen
Ruim 10 procent van het landoppervlakte in Nederland is bos. Ruim 94 procent van de 16,4 miljoen hectare landoppervlakte van Suriname bestaat uit woud. Een boswandeling is een bijzondere ervaring. Alle zintuigen worden hierbij bediend. Als je goed luistert, is er overal suizen, geritsel, getjilp, gekraak en piepen te horen. Als je de lucht diep inademt, merk je de variate in geuren . Deze hangen er van af om welke type bos het handeld. Bossen met dennenbomen ruiken natuurlijk heel anders dan die met loofbomen. Is er een paddenstoel in de buurt, kunnen getrainde neuzen die ook ruiken.
laat staan de tastzin! Wie kan bomen herkennen door met gesloten ogen aan hun schors te voelen? Een jonge berk voelt zich natuurlijk heel anders aan dan een oude eik. Wanneer de ogen worden opengedaan ziet men veel groen. De groene omgeving verhoogt de stemming en laat de polsslag dalen. Ziekenhuispatiënten die vanuit hun bed het groene van een bos kunnen zien, hebben gemiddeld veel minder verpleging en pijnstillers nodig dan hun lotgenoten die alleen maar op kale muren staren.
Wanneer men door een bos de berg opgaat en de ogen ongehinderd van heuvel tot heuvel boven de boomgrens laat glijden, dan kan men de derde dimensie, de ruimte in haar diepte, eindelijk weer zien. Is dit geen heerlijke compensatie na het constante kijken naar de TV en computerschermen?
De moderne wereld van werk en vrije tijd waarin we leven vergt veel van onze auditieve en visuele zintuigen. Tijdens een wandeling door het bos worden ook alle andere zintuigen gestimuleerd. Als je over bladeren en mos loopt, kun je het tapijt waarop je loopt bijna ruiken. Je voelt de wind op je gezicht en de frisse koelte van de lente. In vergelijking met de zintuiglijke prikkels van de beschaafde wereld met hun luide en hectische uitspattingen wordt dit soort van stimulatie van de hersenen niet als onaangenaam ervaren.
Wandelen stimuleert ook onze gevoel voor beweging. Een heel netwerk van sensoren controleert en bewaakt onze bewegingen en coordinatie. Wat men gebruikt wordt, wordt versterkt. Geleidelijk aan zal de vreugde zich te bewegen toenemen en het lichaam om meer vragen. Dit is vooral voor onze kinderen heel belangerijk. Naast het veel zitten kunnen zij een compensatie krijgen door in de natuur te gaan wandelen. Jammer genoeg hebben heel veel kinderen interesse in de natuur verloren. Boswandelingen zijn in het bijzonder een geweldige manier om de nieuwsgierigheid van kinderen naar de wonderen der natuur te wekken. Dit vergt echter enige voorbereiding van de volwassen begeleiders. De wandeling zou op een speelse manier benaderd kunnen worden, bijvoorbeeld door; Wie kent er meer dan vijf wilde kruiden, trekvogels, bloemen of bomen?
Ruimte voor ontmoeting
De meeste mensen gaan in gezelschap wandelen Heel terloops kunnen mooie gesprekken onstaan. Ongedwongen, in een omgeving die een positief effect heeft op de gezondheid, kan een openheid onstaan die barrières (grenzen) doorbreekt. Daarnaast worden vriendschappen gevormd of versterkt. Positieve ontmoetingen met andere mensen activeren onze neurotransmitters zo sterk dat dopamine, oxytocine en endogene opiaten in toenemende mate vrijkomen. Al deze neurotransmitters helpen ons om een gelukkiger en tevredener leven te leiden.
Als iemand daarnaast ook nog kan zeggen: “Het woud/ het bos is mijn kerk”, wordt de goddelijke dimensie erbij toegevoegd. Ervaringen die we in de natuur maken brengen ons dichter bij onze Schepper. God heeft ons de taak gegeven de natuur te behouden en te gebruiken. Als we tijdens het wandelen een vrolijk liedje zingen of fluiten, kunnen we zelfs andere wandelaars met onze opgewekte aard besmetten. Waar ik zelf nog veel waarde bij het wandelen aan hecht is, het vertrekken, maar ook het aankomen. Als ik wegloop, maak ik me los van de dagelijkse beslommeringen en verplichtingen. Ik kan mijn hoofd leegmaken, nieuwe perspectieven op het leven ontdekken, rolbeperkingen van me afschudden en ervaringen opdoen. Investeren in ervaringen maakt hierbij gelukkig en niet het investeren in dingen.
Opgevuld
Na de aankomst: De warme douche die het zweet wegspoelt,… het comfortabele uitrekken van de kleding op de bank, de gedachte dat men dit nu allemaal verdiend heeft, maken het leven van alledag weer aantrekkelijker. Ik ben weer thuis of in de veiligheid van mijn toevluchtsoord.
Het bos biedt in ieder seizoen iets bijzonders. In de zomer, is het een zegen om in het bos te wandelen. Het beschermt ons tegen de brandende zomerzon. We ervaren een intens spel van licht en schaduw. In de herfst betovert hij onze zintuigen met een explosie van kleuren. In de winter kunnen we sporen van wild in de sneeuw lezen en deze observeren.
Bomen die hun bladeren laten vallen, oefenen een bijzondere bekoring uit. Zij vertellen ons over hun groei. We zouden bijna kunnen lezen welke ervaringen de boom heeft gehad. En in de lente wordt ons een nieuw begin, een nieuwe start, een nieuwe groei en ontwikkeling belooft.
Als we het wandelen in het bos vanuit de genoemde invalshoeken bekijken, kunnen het zeker een heel bijzondere titel geven: Dokter Forest/ Bos/ woud. Het helpt ons virtueel op weg naar nieuwe gezondheid. Laten we het in de komende dagen en weken op deze manier gebruiken! Een lekker vrolijk wandelen toegewenst!
Blijf geinformeerd
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over je gezondheid
Esther Neumann heeft voedingsleer aan de Universiteit van Wenen gestudeerd. Sindsdien was ze auteur voor het gezondheidstijdschrift “Leben und Gesundheit” en gaf op verschillende plaatsen in Oostenrijk gezondheidslezingen.
Geef een reactie