Wanneer de natte en koude dagen aanbreken verlangen we terug we naar de warme zomerdagen. En daarmee komen verkoudheden, hoesten en keelpijn, de ongenodigde metgezellen van het koude seizoen. Maar we zijn niet aan hen overgeleverd. We kunnen ons immuunsysteem verbeteren. En zouden we toch verkouden worden, dan kunnen kruiden ons helpen om er beter mee om te gaan. Ik wil jullie hier graag kennis laten maken met een hele mooie plant. Het bloeit de hele zomer in veel van onze tuinen. De meeste mensen kennen het echter alleen als sierplant en zijn zich niet bewust van de geneeskrachtige werking.
Botaniek
De Amerikaanse zonnehoed, een rudbeckia, behoort tot de composietenfamilie. De stengel heeft een lengte van 30 tot 120 cm. Aan de top zit één grote meeldelige bloem met een kegelvormige basis en 12 tot 15 lichtroze tot paarsrood gekleurde straalbloemen. De coneflower komt oorspronkelijk uit Amerika. Hij is ook inheems geworden in onze tuinen. Hij groeit zelden in het wild. Er zijn verschillende soorten zonnehoed. Echinacea purpurea, de rode zonnehoed, wordt voornamelijk voor medicinale doeleinden gebruikt.
Historische
Echinacea is een oude Indiaanse geneeskrachtige plant. Ze gebruikten de verse pulp van de plant of van de wortels om brandwonden, slangen- en insectenbeten, slecht helende wonden en koorts te behandelen. De eerste kolonisten gebruikten het al snel als huismiddel tegen verkoudheid. Ongeveer honderd jaar geleden kwam het naar Europa. Tegenwoordig behoren preparaten van deze mooie bloem tot de best verkopende kruidenimmunostimulanten in de VS en Europa. En dat is terecht, zoals vele studies hebben aangetoond.
Klinische onderzoeken
Een aantal onderzoeken toonden het positieve effect aan van geperst sap van Echinacea purpurea op de duur en het verloop van verkoudheid. In een gecontroleerd, dubbelblind onderzoek, waarbij noch de onderzoeksleider noch de deelnemers wisten wie welk middel kreeg, werd aangetoond dat de toepassing de duur van een verkoudheid kon verkorten; de verkoudheidssymptomen waren minder intens. Een deel van de patiënten met verkoudheidssymptomen kreeg tweemaal daags 5 ml geperst sap van Echinacea purpurea, terwijl anderen een ineffectief placebo kregen, d.w.z. een product dat er precies zo uitziet als het medicijn maar geen actieve ingrediënten bevat. Echinacea verkortte de tijd waarin de symptomen verdwenen tot 6 dagen. In de placebogroep duurde de verkoudheid 9 dagen. De verschijnselen zoals een verstopte neus, loopneus en keelpijn waren ook aanzienlijk minder ernstig.
Een ander voordeel is, dat de alcoholvrije preparaten voor kinderen vanaf twee jaar gebruikt kunnen worden. Artsen en ouders bevestigen dat de preparaten goed verdragen worden en de tijd dat kinderen verkouden blijven aanzienlijk wordt verkort.
Een deel van de literatuur bevat tegenstrijdige resultaten met betrekking tot de effectiviteit van echinacea. Dit kan aan het feit worden toegeschreven dat deze onderzoeken met slecht afgelijnde producten zijn uitgevoerd. Wanneer verschillende soorten, plantendelen en extractiemethoden worden gebruikt, leidt het tot falsificatie. Het hangt er ook helemaal vanaf waar de plant is gekweekt en hoe de actieve ingrediënten worden gewonnen.
We zijn nog steeds op zoek naar de juiste actieve ingrediënten. Moderne analysemethoden hebben al veel ingrediënten, zoals verschillende essentiële oliën, terpenen, alkamiden, glycoproteïnen, polysacchariden en nog veel meer geïdentificeerd. Maar we weten nog steeds niet precies welke chemische verbindingen voor de bekende effecten verantwoordelijk zijn. Waarschijnlijk is het gewoon de hele plant in zijn veelzijdige samenstelling.
Werking
Echinacea purpurea heeft een fagocytose-stimulerend effect op granulocyten. Granulocyten behoren tot de witte bloedcellen. Ze dienen als verdediging tegen micro-organismen. In een geval van verkoudheid maken ze de binnendringende ziekteverwekkers onschadelijk door ze te omringen en ze zo uit te schakelen. Het aantal witte bloedcellen wordt door het geperste sap ook verhoogd.
Over het algemeen kan gezegd worden dat het immuunsysteem versterkt wordt. Dit verhoogt de lichaamseigen afweer. De vorming en activiteit van antilichamen wordt gestimuleerd. Er worden meer interleukines geproduceerd, dit zijn communicatieproteïnes die dienen om het immuunsysteem te reguleren. In de lever worden tijdens acute infecties meer eiwitten gevormd, die ter verdediging dienen.
Het aantal natuurlijke killercellen neemt ook toe. Deze binden zich aan de door het virus beschadigde cellen en vernietigen ze.
Echinacea-producten zijn als druppels, zalven, gels en injectievloeistoffen verkrijgbaar. Om het immuunsysteem te versterken, kunnen de druppels op een suikerklontje of met een lepel honing als preventieve maatregel tijdens het griepseizoen geslikt worden. Als de verkoudheid al is uitgebroken, helpt echinacea het natuurlijke genezingsproces op een milde manier te versnellen.
Een gezond immuunsysteem
Laten we altijd onthouden dat voorkomen beter is dan genezen en laten we onszelf versterken. Laten we ons immuunsysteem verbeteren. De beste manier om dit te doen is door regelmatig te sporten en voldoende in de frisse lucht te bewegen. Bezoekjes aan de sauna, afwisselend douchen, een vitaminerijk dieet en kleding die bij het seizoen past, dragen ook aanzienlijk bij aan de gezondheid. Laten we ook proberen onze gedachten positief door mooie dingen te beïnvloeden. Want een gebalanceerd humeur helpt ook om het immuunsysteem te versterken.
En als we toch verkouden worden, moeten we veel drinken en voor voldoende luchtvochtigheid zorgen, wat vaak tijdens het verwarmingsseizoen wordt verwaarloosd. Echinacea purpurea helpt ons ook om verkoudheid sneller het hoofd te bieden.
Blijf geinformeerd
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over je gezondheid
Esther Neumann heeft voedingsleer aan de Universiteit van Wenen gestudeerd. Sindsdien was ze auteur voor het gezondheidstijdschrift “Leben und Gesundheit” en gaf op verschillende plaatsen in Oostenrijk gezondheidslezingen.
Geef een reactie