Regelmatig fietsen versterkt het hart en het immuunsysteem. Trappen heeft een positief effect op de spieren, de tussenwervelschijven, de bloedsomloop en de gewrichten. Als je het tot 40 minuten kunt volhouden, verlies je kilo’s, want dan begin je vet te verliezen. Fietsen door een mooi landschap is ook goed voor de ziel.
De lange winter is voorbij. De ontwakende natuur lokt ons weer weg vanachter de kachel. Het lichaam snakt naar beweging. Niet iedereen heeft zin om te joggen of te wandelen. Daar komt de fiets om de hoek kijken. Het maakt niet uit of het de oude fiets is of een high-tech fiets. Het belangrijkste is, om op het zadel te gaan zitten en te rijden. Het is weer tijd om met fietsen te beginnen.
Fiets – een ideaal fitnessapparaat
In het dagelijks leven, in de vrije tijd of op vakantie, de fiets kunnen we altijd gebruiken . We hoeven niet eens onze eigen fiets mee te nemen, want veel treinstations of gemeenten bieden huurfietsen aan, vaak zelfs gratis.
Bijna iedereen kan fietsen, jong of oud, sportief of met overgewicht. Het lichaamsgewicht wordt door het zadel gedragen, de gewrichten worden ontlast, de tussenwervelschijven geactiveerd en de spieren getraind. De bloeddruk wordt gestabiliseerd. De ademhaling wordt verdiept en de zuurstofopname aanzienlijk verhoogd. Twintig minuten fietsen heeft een positief effect op het immuunsysteem. Dit wordt door de klimatologische stimulans van wind, lucht en zon veroorzaakt.
Vanaf 30 minuten versterken we het hart en de bloedsomloop. Als je 40 minuten fietst, stimuleer je de vetstofwisseling. De kilo’s beginnen te verdwijnen.
Ook de ziel wordt niet verwaarloosd. Het is een genot om het landschap langzamer te beleven dan vanuit de auto. Het briesje streelt niet alleen het lichaam maar ook de ziel, als we het toelaten. De levenskwaliteit wordt van alle kanten verbeterd.
De dosering maakt het verschil
Als je maanden niet in het zadel hebt gezeten, moet je het rustig aan doen. Anders volgt de vergelding van het lichaam op de hielen: de adem raakt op, de nek, schouders en spieren beginnen pijn te doen en het plezier verwijnt. Dit kan worden voorkomen als we het lichaam op de niet-alledaagse beweging voorbereiden. Buik-, been- en schouderoefeningen prepareren de spieren.
Rekoefeningen voor de rugspieren zijn belangrijk, omdat de strekspieren tijdens het fietsen overbelast raken. Oefenen op een hometrainer tijdens de lange wintermaanden zou in dit geval heel behulpzaam kunnen zijn.
Het gevoelstempo berust op een gematigd tempo, individueel aan uw trainingsconditie aangepast. U moet tijdens het fietsen nog een goed gesprek kunnen voeren. De fietstochten moeten langzaam worden uitgebreid. Begin niet te snel en fiets vaker. Uiteindelijk moet u moe zijn, maar niet uitgeput.
Bepaalde techniek
Het is belangrijk dat paard en ruiter bij elkaar passen. Het zadel moet hoog genoeg staan, zodat de hiel van de voet van de rijder met gestrekt been het pedaal kan raken. Ga tijdens het rijden correct op het zadel zitten en sta met de bal van uw voet op het pedaal. Zo wordt de kracht bij het trappen optimaal benut. Als het zadel te laag staat, wordt te veel druk op het kniegewricht uitgeoefend. Dit kan tot blessures leiden je wordt ook sneller moe. Staat het zadel daarentegen te hoog, dan worden de benen gedwongen zich volledig uit te strekken. Dit kan voor de gewrichten ook problematisch worden.
Het zadel moet horizontaal staan en het stuur op dezelfde hoogte als het zadel. In deze positie is de ruggengraat niet te ver naar voren gebogen, maar ook niet zo rechtop dat schokken van verkeersdrempels een schadelijk effect zouden kunnen hebben. Met een variabel stuur kan de greeppositie steeds worden veranderd. Zo kan steeds een nieuwe zithouding worden aangenomen.
Natuurlijk moet de fiets ook aan de verkeersregels voldoen. Twee goede remmen, een bel, verlichting voor en achter en reflectoren zijn verplicht, en ook tussen de spaken en op de pedalen moeten reflectoren zitten. Als je verstandig bent, rijd je ook met helm.
Rond trappen
De trap moet niet hoekig en hakkerig van boven naar beneden zijn, maar rond en los. Het pedaal moet niet alleen worden ingedrukt, maar ook in de onderste stand naar achteren getrokken en in de bovenste stand naar voren gedrukt worden. Zelfs wielrenners oefenen het rond trappen steeds opnieuw.
Het bovenlichaam mag tijdens het trappen niet heen en weer zwaaien, maar moet vrijwel onbeweeglijk zijn. De benen worden parallel aan het frame gehouden, zodat de knieën niet uit elkaar staan.
Een veelgemaakte fout bij amateurwielrenners is het aantal omwentelingen per minuut, de frequentie. Velen rijden in een te hoge versnelling. Je komt minder uitgeput op je bestemming aan als je met 70 tot 90 omwentelingen per minuut rijdt. Correct schakelen en remmen moet worden geoefend.
Op beklimmingen kun je ook vaker opstaan en in het zadel trappen. Dit oefent het hele lichaam. Het komt tot spanning en ontspanning. Vrouwen krijgen slanke heupen en stevige billen.
Kleren en schoenen
Truien en fietsbroeken van moderne, ademende materialen zijn comfortabel, maar geen must. Het kan ook met comfortabele, losse sportkleding of een trainingspak. Het is belangrijk dat niets insnoert en dat u zich in meerdere lagen kleedt die u afhankelijk van het weer en de warmte kunt uit- en aantrekken. Schoenen moeten een antislipzool hebben. Losse slippers die niet vastgemaakt kunnen worden zijn taboe. Ze kunnen tot ongelukken leiden.
Vergeet uw dorstlesser, uw waterfles, niet. Drink een kwart liter water voor elk half uur fietsen. Dit verhoogt het uithoudingsvermogen.
Fietsen in het dagelijks leven
Laten we fietsen in het dagelijks leven inbouwen. Waarom niet met de fiets naar het werk gaan? Je kunt twee of zelfs meer vliegen in één klap slaan. Toegegeven, je moet ingesleten gewoontes en comfort overwinnen en de innerlijke zwijnhond overwinnen. Als je vaker fietst om boodschappen te doen of om naar je werk te gaan, kun je jezelf in je vrije tijd een ritje naar de sportschool besparen. Regelmatig fietsen heeft veel gezondheidsvoordelen. Je beschermt ook het milieu, want de fiets heeft geen milieubelastende uitstoot.
Fietstocht
Een van mijn mooiste vakanties was het fietsen langs de Donau van Passau naar Wenen met mijn gezin. Elk land heeft prachtige fietsroutes. Je kunt je fiets in de trein of op de boot meenemen en een makkelijkere route kiezen als het niet te inspannend moet zijn. Maar je kunt ook uitdagingen aangaan en een mountainbiketocht plannen. Het belangrijkste is om ervoor te gaan en ervan te genieten. Met dit in gedachten, laten we van het fietsen gaan genieten. Daardoor kun je met overtuiging zeggen: fietstocht in plaats van pillenkuur.
Esther Neumann heeft voedingsleer aan de Universiteit van Wenen gestudeerd. Sindsdien was ze auteur voor het gezondheidstijdschrift “Leben und Gesundheit” en gaf op verschillende plaatsen in Oostenrijk gezondheidslezingen.
Geef een reactie