Water – het goedkoopste medicijn! Dat kon je een paar jaar geleden op grote posters in de straten van Wenen lezen. Inderdaad: gebrek aan water kan pijn veroorzaken. Als we een paar glazen water extra drinken om onze dorst te lessen, gaan we ons merkbaar beter voelen. Alleen al water drinken lost toestanden van verwarring op. Iedereen die in de woestijn wel eens dorst heeft geleden weet waar we het hier over hebben. Waarom is water zo belangrijk?
De structuur van het water
Water is een bijzondere vloeistof. Zijn buitengewone chemische en fysische eigenschappen maken dit kleine molecuul tot een geweldige helper in het menselijke ecosysteem. We kennen allemaal de chemische structuur van H2O. Twee waterstofatomen zijn op een heel speciale manier met één zuurstofatoom in een bijzondere hoek verbonden, zodat er twee tegengesteld geladen polen ontstaan. Deze dipool-eigenschap is karakteristiek voor de speciale eigenschap van water. Het kan waterstofbruggen met veel andere stoffen aangaan. Op deze manier kan het stoffen oplossen, binden, transporteren en uitscheiden; levensprocessen worden alleen door water mogelijk gemaakt. Door de hoge specifieke warmtecapaciteit en verdampingskoeling van water is ons organisme tegen temperatuurschommelingen beschermd.
Waterhuishouding
Water wordt gevormd wanneer voedingsstoffen worden afgebroken. Samen met vochtinname via drank en voedsel vormt het één kant van de balans, namelijk waterinname. Waterverlies bestaat voornamelijk door het verlies via de longen, de huid, de nieren en de darmen. De balans moet in evenwicht worden gehouden. Extra water bij dorst drinken helpt ons om de stofwisseling in ons lichaam te stimuleren en op peil te houden. Kinderen vragen gelukkig meer vanuit zichzelf om drinken. Volwassenen merken dorstsignalen helaas minder sterk. Daarom neemt het watergehalte in de cellen steeds meer af naarmate we ouder worden. Er ontstaat chronische uitdroging, een uitdroging van de cellen, wat tot symptomen kan leiden die op die van een ziekte lijken. Als de verschillende signalen van uitdroging niet worden herkend, worden ze met medicijnen behandeld. Vandaar de betekenis van het bovenstaande gezegde: water – het goedkoopste medicijn.
Een goede controle om te zien of er voldoende water wordt toegediend, is het controleren van de urine. Deze moet minstens één keer per dag helder zijn, d.w.z. ongekleurd. Dit geldt niet voor ochtendurine, die geconcentreerder is. De samenstelling van ons dieet heeft ook invloed op de waterafgifte. Een verhoogde zout- en eiwitinname verhogen de uitscheiding van water drastisch. Daarom drogen de cellen ook uit bij het drinken van zeewater.
Hoeveel moeten we drinken?
Het lichaam heeft 6 tot 8 glazen water per dag nodig à een kwart liter. Alcohol, koffie, zwarte thee, uitdrogende thee en dranken met cafeïne mogen niet in de vochtbalans worden opgenomen. Ze stimuleren het lichaam om meer water uit te scheiden. In koffiehuizen krijg je daarom een glas water bij een kop koffie.
De eerste glazen water moeten direct na het opstaan worden gedronken. Dit stimuleert de uitscheiding via de darmen en de nieren. De eerste glazen na het opstaan kun je met het wassen van het maagdarmkanaal vergelijken. Het is ideaal om tussen de maaltijden te drinken. Het is het handigst om een half uur voor de hoofdmaaltijd een glas te drinken en daarna ongeveer twee uur na de maaltijd. Als er meer water wordt gedronken, wordt de dorst weer beter geregistreerd.
Normaal kraanwater is het beste. Chloor in kraanwater ontsnapt als je het water in open kannen vult en laat staan. De hardheid van het water speelt geen rol. Integendeel, calcium is goed voor onze botten. Natuurlijk kun je ook tafel- en mineraalwater drinken. Als dit echter een gewoonte wordt, moeten de analyses worden bestudeerd en moet voorkeur aan water worden gegeven dat aan onze gezondheidstoestand is aangepast. In het geval van hoge bloeddruk zijn dat bijvoorbeeld mineraalwaters met een laag natriumgehalte.
Fruit- en groentesappen kunnen als afwisseling ook gedronken worden. Ze moeten echter vanwege het caloriegehalte en het verlangen naar zoete of zoute dingen verdund worden. Maar je moet altijd naar water teruggrijpen. Het is gewoon HET levenselixer.
Gevaarlijk verlies van water
Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit water. Al een afname van 3% van het totale lichaamsvocht leidt tot een afname van de speekselproductie. 10% verlies leidt tot verwardheid. Het verhogen van de drinkhoeveelheden in bejaardentehuizen vermindert de verwardheid van de bewoners drastisch. 20% waterverlies is niet langer met het leven verenigbaar. Lichamelijke activiteiten kunnen ook door aangepaste drinkhoeveelheden verbetert worden. Expedities op de Hymalaya hebben dit bewezen. Verhoogde drinkhoeveelheden gaven de bergbeklimmers de kracht om de Everest te bedwingen.
Water als geneesmiddel
Te weinig water drinken verhoogt het risico op een hartaanval. Water drinken maakt het bloed dunner en voorkomt dat het samenklontert. Hoge bloeddruk is vaak een gevolg van watertekort. Het vaatstelsel van het hele lichaam past zich aan een verminderd bloedvolume aan door de vaatdoorsnede te verkleinen. Dit betekent echter dat het hart meer werk moet doen en dat sommige delen van het lichaam minder goed van bloed worden voorzien.
Water kan heel goed bij gastritis en duodenitis helpen. Slijmvliezen met voldoende water werken als een zuurbarrière. Er wordt ook meer slijm afgescheiden dan wanneer er een gebrek aan water is. Water drinken is daarom een natuurlijke bescherming tegen maagzuur.
Gewrichtspijn kan ook een waarschuwing voor een tekort aan water zijn. Het kraakbeenoppervlak in een gewricht bevat veel water. Dit verhoogt het glijvermogen. Bij een gebrek aan water vermindert ook de bloedtoevoer en de voeding van het bot.
Waarschijnlijk zijn veel meer ziekten, tenminste in de vroege stadia, aan een gebrek aan water gerelateerd. We doen ons lichaam zeker goed als we water drinken dat onze dorst overstijgt.
Levenswater
Laten we onze Schepper danken dat we in landen leven waar goed drinkwater deel van de leefomgeving uitmaakt. Laten we er verantwoordelijk mee omgaan. Helaas zijn er zelfs in onze breedtegraden hier en daar al gemeenschappen waar een perfecte watervoorziening nauwelijks kan worden gehandhaafd.
Leven is zonder water niet mogelijk. Water is zo kostbaar dat het in onze christelijke religie zelfs met het eeuwige leven wordt vergeleken. In het vierde hoofdstuk van het Johannesevangelie spreekt Jezus bij de Jakobsbron met een Samaritaanse vrouw. Ze moet Iedere keer weer naar deze put komen om water te halen. Iedereen die water drinkt, krijgt weer dorst. Jezus biedt de vrouw levend water aan dat in een bron van eeuwig leven uitmondt. Jezus, het levenswater, is net zo noodzakelijk als het kostbare water dat leven mogelijk maakt. Ze horen bij elkaar. Laten we hieraan denken als we de volgende keer een glas koel water drinken.
Blijf geinformeerd
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over je gezondheid
Esther Neumann heeft voedingsleer aan de Universiteit van Wenen gestudeerd. Sindsdien was ze auteur voor het gezondheidstijdschrift “Leben und Gesundheit” en gaf op verschillende plaatsen in Oostenrijk gezondheidslezingen.
Geef een reactie